Home Home

Hasle Hytteby - Vandreture

Hasle Hytteby ligger midt i Hasle Lystskov og er derfor et godt udgangspunkt for jer, hvis I holder af vandreture i naturen. På jeres ture i området vil I blandt andet kunne opleve:

Spor efter råstofindvinding på BornholmRåstofindvinding
En af de særlige ting ved Hasle Lystskov er sporene efter kul- og lerudgravningerne. Selvom sandet omkring Hasle har en flot hvid farve, er der relativt store kullag under skovbunden. Udnyttelsen af kullagene begyndte i 1600-tallet, men på grund af kullenes ringe brændværdi blev indvindingen af kul stoppet i slutningen af 1800-tallet. I brændselsknappe tider som under 1. og 2. verdenskrig blev indvindingen af kul dog genoptaget.

For at begrænse brandrisikoen i de danske købstæder blev der i 1832 udstedt en forordning, hvorefter alle nye købstadshuse skulle have tegltage. På Bornholm betød forordningen, at teglværksindustrien blomstrede. Da området omkring Hasle havde gode forekomster af ler, var det primært Hasle, som fik gavn af de mange nye arbejdspladser.

Såvel kul- som lerudvindingen er nu forlængst afsluttet, men der er stadig minder fra dengang. Udgravningshullerne er nu blevet til flotte søer med et rigt dyreliv. Udgravningerne medførte dog også andre ændringer i en del af landskabet - eksempelvis er der områder omkring de gamle kulgrave, som mest af alt ligner et sort "Måne-landskab", hvilket står i skærende kontrast til den flotte hvide sandstrand.

Ét af H.C. Siersteds træer i HasleSkoven
Efter at Hasle i 1700-tallet havde været udsat for kraftig sandflugt, begyndte tilplantningen af området i 1820'erne. Beplantningen bestod primært af fyrretræer, som efterfølgende er blevet suppleret med løvtræer - primært bøgetræer.  Størstedelen af løvskoven er plantet af H.C. Siersted, hvilket er årsagen til, at adressen til Hasle Feriepark i dag er "H.C. Sierstedsvej".

H.C. Siersted var en meget driftig mand, som beskæftigede sig med vidt forskellige brancher. Eksempelvis forsøgte han sig med produktion af glas, men produktionen måtte efter en årrække lukkes, da de bornholmske kul ikke havde en tilstrækkelig god brandværdi til at skabe de rigtige temperaturer til glasfremstillingen. Derefter gik H.C. Siersted ind i en helt anden branche...han begyndte at opdrætte silkesommerfugle. Og sådan blev han ved med en masse anderledes og nyskabende ting. I skoven omkring Hasle Feriepark er der rejst en statue for H.C. Siersted. Det er således ham, som vi kan takke for, at vi i dag har en smuk skov med et rigt dyreliv - eksempelvis af rådyr.


Middelaldern har sat sine spor mange steder på BornholmFortiden
Området omkring Hasle har også i fortiden tiltrukket mennesket. Langs åerne i skoven er der således fundet spor efter bopladser fra såvel jern- som bronzealderen, og langs kysten er der stadig rester af de gamle skanser, som blev brugt fra 1400-tallet til starten af 1800-tallet. I middelalderen var Bornholm således hjemsøgt af sørøvere, som plyndrede langs kysterne. Derfor blev der oprettet lokale militsgrupper og forsvarsanlæg, som skulle beskytte bornholmerne. At bornholmerne så også af og til selv var sørøvere og plyndrede i nabolandene...ja...det er jo en helt anden historie. På Bornholms Middelaldercenter kan I opleve meget mere fra den spændende middelalder.

Bestilling
Bestil din ferie på Hasle Hytteby ved at indtaste din ønskede ankomstdato i bestillingsboksen til højre - eller ring til os nu på 56 95 85 66, så giver vi dig gerne gode idéer til skønne feriedage på Bornholm.

Aktiviteter

Beregn pris Hasle Hytteby
Type:
Ankomst (ddmmyy)
Afrejse (ddmmyy)
Familie Ferie Bornholm • Ndr. Kystvej 34 • DK-3700 Rønne • Telefon +45 56 95 72 95 • E-mail
Alle feriesteder på kort
Feriehuse & Ferielejligheder
Ferielejligheder & Værelser
Balka Ferielejligheder
Bryggergaarden
Dueodde Badehotel
Fredensborg Badehotel
Green Solution House
Griffen Spa Hotel
Gudhjem Feriepark
Gudhjem Penthouse
Gudhjem Søpark
Hasle Feriepark
Hasle Hytteby
Hotel Hammersø
Klintely
Pension Koch
Sandkås Sommerhuse
Sandkås Søpark
Sandvig Søpark
Siemsens Gaard
Storløkke Feriepark
Strandpromenaden
Svaneke Lejligheder
Svaneke Sommerhuse
Svaneke Savværk
Æblehaven
Østersøen Ferielejligheder
Årsdale Søpark
Alle Feriesteder
Strandferie
Børneferie
Cykelferie
Havudsigt
Hundevenlig Ferie
Kæresteferie
Kørestolsbruger-ferie
Mindful Kursus
Miniferie
Parferie
Pensionistferie
Røgfri ferie
Swimmingpool
2-3 ugers ferie
Alle Feriesteder
Campinghytter
Feriehuse & Ferielejligheder
Ferielejligheder & Værelser
2-3 ugers ferie
Bornholmerbussen
Fly
Færge
Kontakt os
Lejebetingelser
Forsikring
Hund med Færgen
Gavekort
Hundevenlig Ferie